kundservice@snussidan.se

ej under 18 år

0

Sänkt skatt för snus i November

När regeringen meddelande att skatten på snus kommer att sänkas i November 2024 blev nog alla snusare lite extra glada. Det blir dessutom en rejäl sänkning med hela 20%. Snusdosorna kommer att bli ungefär 3 kr billigare, perfekt när det kan vara lite knapert efter jul och nyår. 

Den sänka skatten kommer dock inte att gälla för cigaretter. Skatten för cigaretter kommer däremot att höjas och således bli lite dyrare. Höjningen ligger på 9% och cigaretterpaketen kommer att bli ungefär 4 kr dyrare. Varför man höjer skatten på cigaretterna är för att minska rökningen. 

Varför sänker man skatten på snuset? Inflationen är en bidragande faktor. Inflationen har varit högre än de prognoser höjningarna baserades på, vilket innebär att skatten för 2024 faktiskt kommer att bli lägre än om höjningarna inte hade genomförts. En annan anledning är att regeringen anser att snus inte är lika hälsofarligt som cigaretter och borde därför ha en mindre skattenivå. 

Snusar du bara tobaksfritt snus kommer du dock att bli besviken. Den sänkta skatten för snuset gäller endast tobakssnus eftersom att regeringen anser att tobaksfritt snus redan ligger på en rimlig skattenivå.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen