Kundservice: 08-440 73 39

ej under 18 år

0

Dosrevolutionen - Swedish Match designar om dosan för miljön

Det svenska snusföretaget Swedish Match har sedan tillbaka en uttalad hållbarhetsstrategi som inkluderar allt från arbetsförhållanden till affärsmetoder och folkhälsa. I strategin igår också ett ambitiöst miljöarbete – innan 2030 siktar Swedish Match på att ha minskat sina utsläpp av växthusgaser med 41 procent.

Som ett led i att nå detta mål har företaget nu gjort en iögonfallande förändring - de har nämligen förändrat dosans design.

Ny färg ökar återvinningsbarheten

Så hur har då Swedish Match gått tillväga för att åstadkomma en mer miljövänlig design av sin snusdosa? Svaret är faktiskt något förvånande, för det handlar varken om att de tagit fram en dosa i ett nytt material eller minskat på mängden plast som används.

Dosan är fortfarande rund, rymmer lika mycket snus, har samma vikt och tillverkas i plast. Designändringen är lika enkel som smart: dosan är nu vit. Detta är faktiskt den enda skillnaden, men en viktig sådan.

Det är nämligen så att svart plast är mycket svårare att återvinna. Genom att istället låta dosan vara vit kommer Swedish Match nu att kunna garantera att allt fler gamla snusdosor återvinns på rätt sätt.

Arbetet med att ersätta den klassiska svarta dosan med den nya varianten är redan påbörjat. Enligt Swedish Match är målet att den svarta dosan ska vara helt utfasad från marknaden innan 2020 är slut.

Svårt för maskiner att urskilja svart plast

Swedish Match använder godkända färgmedel för sina förpackningar och deras plastdosor och lock är tillverkade av polypropylen, vilket är en återvinningsbar plast. Så varför blir det en så stor förändring när den svarta plasten byts ut mot vit?

I det här fallet är det den optiska sorteringsmaskinen på plaståtervinningscentralen som är boven i dramat.

Problemet är att den svarta färgen absorberar det infraröda ljuset som maskinen använder för att automatiskt sortera skräp. Därför hamnar den svarta plasten bland avfall istället för att slussas vidare till återvinningen. Detta är dock inte bara ett problem när det gäller just snusdosor, utan alla typer av svart plast.

Med tanke på att det enligt Swedish Match själva finns omkring en miljon regelbundna snusare i Sverige blir utfasningen av svart plast en betydelsefull åtgärd för att minska negativ klimatpåverkan.

Dosevolutionen – Swedish Match svar på EU:s direktiv

Plast är ett hett debatterat ämne, inte minst i maktens korridorer. Sedan juni 2019 har EU fattat beslut om att samtliga medlemsländer ska jobba aktivt för att få bukt med plastprodukters miljöpåverkan.

Direktivet som tagits fram kallas för engångsplastdirektivet och syftar först och främst till att minska – i vissa fall till och med förbjuda - de antal plastprodukter som inte kan återvinnas. Det här ställer också krav på företag att dra sitt strå till stacken och driva på utvecklingen mot en mer hållbar produktion.

Swedish Match strå till den här stacken heter Dosevolutionen och, som namnet antyder, handlar det om att man tar ytterligare ett kliv i den långa traditionen av att utveckla snusdosor. Den här gången handlar evolutionen om hållbarhet och förutom att den svarta plasten försvinner har man också deltagit i ett pilotprojekt för pantning av snusdosor.

Projektet syftar till att kunder ska kunna panta sina använda dosor på utvalda pantstationer i städer som Göteborg, Stockholm, Lund och Strömstad. För varje pantad snusdosa donerar Swedish Match en krona till Stiftelsen Håll Sverige Rent.

Början på en trend i snusbranschen?

Det är inte bara Swedish Match som gör ansträngningar för att bli mer miljövänliga. Sedan en tid tillbaka har även snustillverkaren Swedsnus lanserat en biologiskt nedbrytbar snusdosa - Bio-Dosa - tillverkad av biomaterial från sockerrör.

Denna positiv signal från snusbranschen kan förhoppningsvis skapa ringar på vattnet och få fler snustillverkare att ta efter.

I samband med att Swedish Match presenterade sin färgförändrade och mer miljövänliga snusdosa, klargjorde de att de är "långtifrån klara". Företaget menar att de har designat snusdosor i mer än hundra år, och att mer återstår att göra.

Snuskonsumenter kan nog med andra ord förvänta sig att Swedish Match har fler ess i rockärmen när det kommer till att säkra att framtida design av snusdosor tar ytterligare steg mot att vara miljövänlig och hållbar.

Lössnuset är mer miljövänligt

Förändringar som rör plastdosan i all ära, men även produkten som ligger i snusdosan behöver sorteras på rätt sätt om det ska göra någon nytta för miljön. Här ligger ett stort ansvar på konsumenten. Även om snusdosan källsorteras eller pantas hos Swedish Match gäller det att ha koll på var snuset hamnar.

Att spola ner snus i toaletten är ingen bra idé eftersom det kan orsaka stopp och skapa problem i reningsverken. Dessutom är inte lika lätt för moder jord att bryta ner snus som man kanske kan tro, åtminstone inte portionssnus.

Enligt Swedish Match är det påsen, närmare bestämt bindemedlet i pappret, som omsluter snuset som gör det svårt att bryta ner det i naturen. Portionssnusen ska därmed slängas i avfallspåsen - inte i toaletten, i naturen eller på komposthögen.

Swedish Match menar dock att lössnuset går bra att kompostera eftersom det består av växtmaterial (tobaksplantan).

Vill du bidra till en mer hållbar snuskonsumtion är det med andra ord en hederlig lösprilla du bör välja. Och snuset håller sig förstås färskt i den nya, vita dosan.

 

 

0 kommentarer

Ingen har kommenterat detta inlägg ännu. Bli den första att kommentera!

Produkten har blivit tillagd i varukorgen